PORADY ŻYWIENIOWE

Składniki potrzebne do przygotowania Sałatki Cezara:

-10 dużych liści sałaty lodowej lub rzymskiej (100g)

-5 pomidorków koktajlowych (50g)

75g piersi z kurczaka

-35g grzanek z kromki chleba graham

-5g parmezanu

-poł łyżeczki czrnego i białego sezamu (po 5g)

-1 białko jaja kurzego (20g)

-sok z połowy pomarańczy (100ml)

-sól i pieprz do smaku

-ocet balsamiczny, czerwona papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Umyj sałatę, porwij ją na małe kawałki. Do oddzielnej miseczki wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj łyżeczkę oliwy, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Pierś z kurczaka pokrój na bardzo cienkie plasterki, zamarynuj je w occie balsamicznym i czerwonej papryce. następnie posmaruj mięso białkiem, posyp ziarnami sezamu, usmaż bez tłuszczu na patelni grilowej i pokrój na centymetrowe kawałki. kromkę chleba pokrój w małe grzanki. Zarumień na patelni. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. połącz sałatę z sosem z soku pomarańczowego i olowy, dodaj kurczaka i pomidorki. wszystko wymieszaj, sałatę posyp grzankami i tartym parmezanem.

Koktajl owocowo jogurtowy

Składniki:

-szklanka jogurtu naturalnego (250g)

-mały banan (180g)

-mała garść czarnych jagód (50g)

-mała brzoskwinia (150g)

Sposób przygotowania:

Wrzuć do blendera banana obranego ze skórki i opłukane jagody. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj. Obierz brzoskwinię, pokrój ją w drobne kawałki i dodaj do koktajlu. Całość miksuj jeszcze przez 5 sekund.

Spaghetti agilo e olio

Składniki:

-130g makaronu

-3 ząbki czosnku

-1 papryczka chilli

-1 natka pietruszki

-2 łyżki oliwy do smażenia

- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotuj w osolonej wodzie o 3 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Papryczkę pokrój w paseczki. Posiekaj pietruszkę. Rozgrzej oliwę na patelni i lekko podsmaż na niej posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną papryczkę i makaron, lekko posól i popieprz. Smaż około 3 minuty, intensywnie mieszając. Na koniec smażenia dodaj natkę pietruszki.