-10 dużych liści sałaty lodowej lub rzymskiej (100g)
-5 pomidorków koktajlowych (50g)
75g piersi z kurczaka
-35g grzanek z kromki chleba graham
-5g parmezanu
-poł łyżeczki czrnego i białego sezamu (po 5g)
-1 białko jaja kurzego (20g)
-sok z połowy pomarańczy (100ml)
-sól i pieprz do smaku
-ocet balsamiczny, czerwona papryka do smaku
Sposób przygotowania:
Umyj sałatę, porwij ją na małe kawałki. Do oddzielnej miseczki wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj łyżeczkę oliwy, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Pierś z kurczaka pokrój na bardzo cienkie plasterki, zamarynuj je w occie balsamicznym i czerwonej papryce. następnie posmaruj mięso białkiem, posyp ziarnami sezamu, usmaż bez tłuszczu na patelni grilowej i pokrój na centymetrowe kawałki. kromkę chleba pokrój w małe grzanki. Zarumień na patelni. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. połącz sałatę z sosem z soku pomarańczowego i olowy, dodaj kurczaka i pomidorki. wszystko wymieszaj, sałatę posyp grzankami i tartym parmezanem.
Składniki:
-szklanka jogurtu naturalnego (250g)
-mały banan (180g)
-mała garść czarnych jagód (50g)
-mała brzoskwinia (150g)
Sposób przygotowania:
Wrzuć do blendera banana obranego ze skórki i opłukane jagody. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj. Obierz brzoskwinię, pokrój ją w drobne kawałki i dodaj do koktajlu. Całość miksuj jeszcze przez 5 sekund.
Spaghetti agilo e olio
Składniki:
-130g makaronu
-3 ząbki czosnku
-1 papryczka chilli
-1 natka pietruszki
-2 łyżki oliwy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotuj w osolonej wodzie o 3 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Papryczkę pokrój w paseczki. Posiekaj pietruszkę. Rozgrzej oliwę na patelni i lekko podsmaż na niej posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną papryczkę i makaron, lekko posól i popieprz. Smaż około 3 minuty, intensywnie mieszając. Na koniec smażenia dodaj natkę pietruszki.