PORADY ŻYWIENIOWE

Każda dieta musi być dopasowana do indywidualnych potrzeb człowieka. Uzależniona jest ona od wieku, płci, stylu życia, wagi, aktywności fizycznej, pory roku, klimatu oraz stanu zdrowia. Trzeba jeść zdrowo, regularnie i dostarczać sobie wszystkich potrzebnych sładników, aby nasz jadłospis był w pełni wartościowy, rożnorodny i zapewniał nam wszystko, co jest niezbędne,

by zachować zdrowie oraz chęć do życia. Jak to zrobić?

Wystarczy spojrzeć na powszechnie znaną piramidę żywienia i na jej podstawie rozsądnie rozplanować swój jadłospis. To ułatwi nam zakupy, pozwoli zoszczędzić czas, umożliwi wykorzystanie artykułów sezonowych, ograniczy marnotrawienie żywności.

Regularność jedzenia w połączeniu z aktywnością fizyczną jest prostą metodą do przyśpieszenia metabolizmu i trwałego unormowania masy ciała. Pomiędzy posiłkami należy pić wodę mineralną, czerwoną, zieloną lub ziołową herbatę.

Przy komponowaniu codziennych posiłków należy pamiętać, że wszystkie składniki odżywcze - białko, tłuszcze, węglowodany złożone, witaminy i składniki mineralne - są niezbędne.Nie należy eliminować

z naszej diety żadnego z nich, ponieważ każdy ma istotny wpływ na nasze zdrowie.

Nie tylko nadwaga może być powodem zmiany sposobu odżywiania. Także osoby bez problemów z wagą powinny zadbać o właściwą dietę, gdyż jest to inwestycja w nasze zdrowie.